جلسه دفاع از پایان‌نامه: محسن حق‌پرست، گروه مهندسی محیط زیست

خلاصه خبر: تصفیه تکمیلی شیرابه توسط فرایند تلفیقی مایکروویو-پرسولفات

  • عنوان: تصفیه تکمیلی شیرابه توسط فرایند تلفیقی مایکروویو-پرسولفات
  • ارائه‌کننده: محسن حق‌پرست
  • استاد راهنما: آقای دکتر نادر مختارانی
  • استاد ناظر داخلی : خانم دکتر بیتا آیتی
  • استاد ناظر خارجی : آقای دکتر سیدمحمدرضا علوی‌مقدم (دانشگاه امیرکبیر)
  • نماینده تحصیلات تکمیلی: آقای دکتر حسین گنجی‌دوست
  • مکان: اتاق 6/412
  • تاریخ: 1396/11/08
  • ساعت: 11:00

چکیده: دفع زائدات شهری و صنعتی از دیرباز تاکنون، از مهمترین معضلات پیش‌روی بشر بوده و شیوه‌هایی همچون دفن زباله، کمپوست، زباله‌سوزی و ... به منظور مدیریت این زائدات توسعه یافته‌اند. مراکز دفن پیشرفته به همراه سیستم‌‌های زهکشی و پوشش‌های نفوذناپذیر بستری مناسب را به منظور بی‌خطرسازی زباله‌‌ها فراهم آورده‌است، اما یکی از معضلات پیش‌روی مراکز دفن، مدیریت شیرابه تولیدشده است. شیرابه مراکز دفن، فاضلابی بسیار آلوده حاوی مقادیر زیادی از آلاینده‌های آلی و غیرآلی بوده که نیازمند شیوه‌های موثر جهت تصفیه است. این مطالعه به بررسی دو روش کاربرد پرسولفات به‌تنهایی و فرایند تلفیقی مایکروویو-پرسولفات در تصفیه تکمیلی شیرابه (مطالعه موردی شیرابه خروجی تصفیه‌خانه مرکز دفن آرادکوه تهران) پرداخته است. پارامترهای مورد بررسی در این تحقیق شامل pH، دمای واکنش، غلظت پرسولفات‌سدیم، زمان واکنش و توان تابش مایکروویو بوده که تاثیر آنها بر COD و رنگ شیرابه مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق تاثیر pHاولیه شیرابه در هر دو فرایند مورد بررسی اندک بود، اما افزایش دما در محدوده ◦C40 تا ◦C95 باعث افزایش قابل ملاحظه‌ی سرعت واکنش‌ها و راندمان سیستم در هر دو فرایند و افزایش غلظت پرسولفات‌سدیم نیز تا g/L30 برای پرسولفات به‌تنهایی و تا g/L35 برای فرایند تلفیقی باعث افزایش راندمان حذف شد. در هنگام تابش اشعه مایکرویوو نیز افزایش توان دستگاه مایکروویو باعث افزایش راندمان و بازده مصرف انرژی گردید. در این پژوهش در فرایند تلفیقی حداکثر راندمان حذف رنگ و COD به ترتیب به میزان 100% و 88% در 9pH= (شرایط طبیعی شیرابه)، دمای ◦C95، در حضور g/L35 پرسولفات‌سدیم، توان تابش اشعه مایکروویو به میزان W640 و در مدت زمان 4 ساعت، حاصل شد. در فرایند تصفیه توسط پرسولفات به‌تنهایی نیز حداکثر راندمان حذف رنگ و COD به ترتیب به میزان 100% و 82% در شرایطی مشابه حالت تلفیقی ولی در حضور g/L30 پرسولفات‌سدیم بدست آمد. در هر دو روش pH شیرابه در طی واکنش کاهش یافته و از مقدار اولیه 9 به ترتیب برای پرسولفات به‌تنهایی و روش تلفیقی به 8/1 و 6/1 تقلیل یافت. در روش تلفیقی در شرایط بهینه، میزان هدایت الکتریکی شیرابه به دلیل افزودن نمک پرسولفات‌سدیم به محلول از S/m32 به S/m72 افزایش و کدورت از NTU5/19 به NTU0/6 کاهش یافت. در این تحقیق مرتبه واکنش برای فرایند پرسولفات به‌تنهایی برابر با 81/1 و برای فرایند تلفیقی مایکروویو-پرسولفات برابر 42/1 تعیین گردید. نتایج حاصل از بررسی مدل‌های سینتیکی همچنان نشان داد که ثابت سرعت محاسبه شده برای فرایند تلفیقی برای مدل‌های سینتیکی مرتبه اول و دوم به ترتیب 30% و 42% بزرگتر از ثابت سرعت فرایند پرسولفات به تنهایی می‌باشد. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که اگرچه تلفیق اشعه مایکروویو با فرایند پروسولفات‌ به‌تنهایی، باعث افزایش راندمان حذف و بازده مصرف انرژی می‌شود، اما بار آلی و میزان جامدات محلول پساب خروجی از این فرایند تلفیقی همچنان بالاتر ازمقادیر تعیین‌شده توسط استانداردهای زیست محیطی برای تخلیه به منابع پذیرنده است.
کلمات کلیدی: شیرابه، پرسولفات، مایکروویو، فرایند تلفیقی.


7 بهمن 1396 / تعداد نمایش : 1731