• فناوری‌های نوین در مهندسی
    مدیر گروه
    دکتر حامد باقری

آمار و اطلاعات

گروه فناوری های نوین در مهندسی از دو زیر گروه مهندسی پزشکی-گرایش بیومتریال و مهندسی ساختمان های هوشمند تشکیل می شود. به طور کلی رشته ی بیومتریال با تلفیق علوم مهندسی و تجربی به مطالعه و ساخت مواد زیست سازگار با بدن، به منظور تولید تجهیزات پزشکی، ایمپلنت ها و سامانه های رهایش دارو می پردازد.
همچنین هدف از تشکیل زیرگروه مهندسی ساختمان های هوشمند، تربیت متخصصان به روز و متعهد در راستای طراحی و اجرای سازه‌های کنترل شده و هوشمند، با استفاده از مواد و مصالح نوین، از قبیل نانومواد، مواد حافظه‌دار، پلیمرها و تجهیزات نوینی چون ایزولاتورها، دمپرها و ... می باشد.

مهندسی پزشکی-بیومتریال

رشته ی بیومتریال یکی از گرایش های مهندسی پزشکی است که با به کار گیری علوم مواد، بیولوژی، شیمی، مهندسی مکانیک، پزشکی و... به مطالعه و ساخت مواد مورد استفاده در این حوزه می پردازد. از این مواد برای ساخت تجهیزات پزشکی، ایمپلنت ها، سامانه های رهایش دارو و دیگر ابزار تسهیلگر فرآیند درمان استفاده می شود. از آن جایی که بیومتریال ها در تماس مستقیم یا غیر مستقیم با بدن و فضای بیولوژیک قرار دارند، مهم ترین ویژگی و وجه تمایز آن ها از دیگر مواد، زیست سازگار بودن و ایجاد نکردن سمیت در بدن می باشد. به طور کلی این مواد می‌توانند منشاء طبیعی و یا سنتزی داشته باشند. از بیومتریال های طبیعی میتوان به آلژینات، کیتوسان، کلاژن، ابریشم و... اشاره نمود که به ترتیب از جلبک‌ها، موجودات دریایی و حشرات، پوست حیوانات یا انسان و کرم ابریشم استخراج می‌شوند. بیومتریال های سنتزی می‌توانند فلزی (تیتانیوم، فولاد ضد زنگ، پلاتین)، سرامیکی (هیدروکسی آپاتیات و بیوگلاس ها)، پلیمری (سیلیکون، پلی اتیلن، پلی لاکتیک اسید) و یا کامپوزیتی باشند.
دوره کارشناسی ارشد
علم پزشکی همواره در حال پیشرفت و دستیابی به روش هایی نوین در فرآیند درمان است. به اقتضای این امر، ابزار، تجهیزات و موادی که در این حوزه مورد استفاده قرار می گیرند نیز باید به روز رسانی شده و ابزار جدیدی در این زمینه ساخته شوند. به این منظور دوره ی کارشناسی ارشد رشته ی بیومتریال از سال 1397، در دانشگاه تربیت مدرس شروع به فعالیت نمود. در این دوره دانشجویان توانایی های لازم در راستای شناخت و ساخت مواد زیست سازگار را کسب کرده به اجرای پروژه هایی چون: ساخت زخم پوش ها، ایمپلنت ها و سامانه های رهایش دارو، و همچنین حل مسائل روز در این زمینه ها می پردازند.
واحدهای درسی
در این دوره دانشجویان باید 6-9 واحد از دروس تخصصی، 15-18 واحد از دروس اختیاری و واحد سمینار را گذرانده و در نهایت به انجام پروژه ی پایانی دوره ی کارشناسی ارشد بپردازند.

دوره دکتری
دوره ی دکتری رشته ی بیومتریال در دانشگاه تربیت مدرس از سال 1402، به منظور تربیت افرادی خلاق، آگاه و دانشمند در این حوزه، شروع به پذیرش دانشجو نمود. دانشجویان در این مقطع با دستیابی به منابع علمی و تحقیقاتی روز دنیا و آشنا شدن با روش های پیشرفته ی تحقیق، به نوآوری در زمینه های مختلف تحقیقاتی مرتبط با بیومتریال می پردازند. همچنین توانایی هایی چون: تعلیم موضوعات مربوطه، طراحی، اجرا و نظارت بر پروژه های علمی و قدرت تحلیل و حل مسائل علمی پیچیده را کسب کرده و در راستای گسترش دانش قدم برمی دارند.
واحدهای درسی
در مقطع دکتری دانشجویان در مجموع 36 واحد می گذرانند که شامل پایان نامه (24 واحد) و دروس تخصصی (12-18 واحد) می شود.



مهندسی ساختمان‌های هوشمند

ساختمان هوشمند به سازه ای اطلاق می شود که با استفاده از مواد و مصالح نوین، بهینه سازی شده و از سیستم مدیریت هوشمند برخوردار است. این بهینه سازی می تواند در جهت کاهش اتلاف انرژی در ساختمان و همچنین افزایش ایمنی آن صورت گیرد. به این منظور و برای بهبود صنعت ساختمان سازی در کشور، رشته ی مهندسی ساختمان هوشمند، از سال 1394 در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه تربیت مدرس آغاز به پذیرش دانشجو نمود. در این دوره با بهره گیری از علومی چون مهندسی عمران، مکانیک، پلیمر، کنترل و ... به مقاوم سازی، مدیریت هوشمند ساختمان ها، افزایش ایمنی سازه ها در برابر لرزه و تولید مصالح و تجهیزات نوین ساختمانی پرداخته می شود. دانشجویان در این رشته مهارت هایی چون: تفکر خلاق، تفکر انتقادی، نوآوری و نظریه پردازی را کسب کرده و با استفاده از مواد (نانو مواد، مواد حافظه دار شکلی، پلیمرها، کامپوزیت ها و...) و تجهیزات نوین (ایزولاتورها، دمپرها و...) به طراحی و ساخته سازه های کنترل شده و هوشمند می پردازند.

چارت درسی بیومتریال

چارت درسی ساختمان هوشمند